Kategoriarkiv: Ikke kategoriseret

Guide til Outdoor udstyr

Vandrestøvler er selvfølgelig skabt til at vandre. (foto: eventyrsport.dk)
Vandrestøvler er selvfølgelig skabt til at vandre. (foto: eventyrsport.dk)

Hvorfor er det vigtigt at investere i gode vandrestøvler?

Måske overvejer du, om det virkelig er nødvendigt at bruge penge på vandrestøvler, inden du skal på vandretur med familien eller venner. Men det er et dumt sats ikke at bruge penge på det rette fodtøj. Vandrestøvler er selvfølgelig skabt til at vandre. I første omgang er det sålen, der er den største forskel på almindelige støvler og vandrestøvler. Dine hverdagsstøvler er helt sikkert blødere og mere komfortable at have på. Men det er også blødheden, som kan gøre dem farlige. Hvis du skal vandre i vandre timer i ujævnt terræn, så vil dine fødder blive utroligt trætte i almindelig støvler. I dine fødder sidder mange bittesmå muskler, som ikke er vant til at arbejde ret meget, og de vil i den grad sat på prøve. Den stive sål i vandresko tager stødene i de ujævne underlag og gør det muligt for dine fødder at trave i længere tid.

Det er ikke kun sålen, der er en væsentlig forskel mellem vandrestøvler og almindelige støvler. Det er også skaftet. Uanset hvor umage du måtte gøre dig, når du vandrer, for ikke at træde forkert, så kan blot et splitsekunds uopmærksomhed koste dig dyrt. Vandrestøvler med stive skafter gør en kæmpe forskel og redde dig fra forstuvede ankler. Støvler der kan strammes fast om anklen, så din fod er solidt placeret i sålen, og derfor ikke kan vride sig løs, hvis du mister balancen på det ujævne terræn, gør hele forskellen.

Derudover er der stor forskel mellem de forskellige typer af vandrestøvler. Du bør kende den rute, u skal ud på og overveje sværhedsgraden af den, for det r naturligvis ikke ligegyldigt, om du skal få vandreture med hunden i skoven, eller om du skal bestige et bjerg. Den simpleste huskeregel er, at jo mere krævende turen er, og jo tungere rygsæk, du har på ryggen, desto mere stive skal dine støvler være. Netop fordi de er stive, vil der være risiko for vabler og ømme fødder i starten, så øv dig i at gå i dem, inden du skal på den store tur. Mærker som Hanweg, Salomon, Haglöfs og Keen er alle rigtig solide og sikre brands.

Hvordan finder jeg de rigtige støvler?

Dine vandrestøvler er uden tvivl det vigtigste udstyr, når du sal på eventyr. Du vil bande dig selv langt væk, hvis du ikke får det optimale ud af din rejse, fordi du ikke tog dig tid til at købe de bedste støvler, der kan bringe dig længst. Du må aldrig gå på kompromis med, hvad du har på fødderne. Støvler skal du helst finde i en specialforretning – det vil sige ikke almindelige skotøjsforretninger. I butikker, der sælger udstyr din outdoor adventure, kan de give dig den bedste vejledning, så du ikke er i tvivl om, hvad du skal gå efter i din søgen. Når du prøver de forskellige støvler i butikken, så mærk grundigt efter, om der er god plads til fødderne. Der skal være luft til tæerne ude i snuden, for dine tæer vokser i løbet af dagen. Desuden skal de kun rutsje fremad uden at dine tæer bliver klemt – ellers kommer du til at få blå negle efter en lang dag. Mange gange kommer du måske til at gå ned af i en lang periode, og så er den helt gal, hvis støvlerne klemmer. Samtidig skal støvlerne sidde godt fast på din hæl. Derfor er det også vigtigt, du har praktiske strømper på. Selv om støvlen sider perfekt, så kan dårlige sokker ødelægge det hele. Strømper, der er lavet af kunststof og uld er gode til vandring, og de kan have alle tykkelse, alt efter hvad du bedst kan lide. Både indersokker og ydersokker er populære til vandring, og du kan kombinere det, du synes føles bedst for dig. Af gode mærker kan nævnes Icebreaker og Smartwool.

Et godt trick er lige at tage lidt hvid vaseline med i rygsækken. Det hjælper mod vabler og slidsår, hvis uheldet er ude.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Inden du træder ind i butikken for at købe det, der måske er dine allerførste vandrestøvler, så glem lige alt om flot design og lækre farver. Sådan må du aldrig prioritere, når du skal vælge de endelige støvler, som du skal have med hjem. Vandrestøvler fås mange forskellige design og materialet er oftest kunstoffer, læder eller en blanding. Det er meget personligt, hvad folk bedst kan lide at have på foden. Der er ikke noget, der med sikkerhed er meget bedre end noget andet. Man kan dog sige, at læderstøvler som regel er lidt tungere, men gengæld er de også umulige at slide op.

En vandtæt vandrestøvle fra Salomon (foto: eventyrsport.dk)
En vandtæt vandrestøvle fra Salomon (foto: eventyrsport.dk)

Er det vigtigt at støvlerne er vandtætte?

Om dine vandrestøvler skal være vandtætte, afhænger af, hvor i verden du skal hen. Mange vandrestøvler indeholder et vandtæt membran – det mest kendte hedder Gore-Tex, og kan holde dine fødder tørre i mange timer. Membranet tillader samtidigt, at damp kan passere ud. Dog er vandtætte støvler alligevel lidt sværere at ånde i, end andre støvler. Læderstøvler, der ikke indeholder et vandtæt membran, kan då imprægneres, så de kan tåle næsten lige så meget vand. Læderstøvler kræver også lidt mere vedligeholdelse, for eksempel læderfedt, imprægnering jævnligt, rengøring og så videre, så læderet ikke bliver ødelagt af det hårde vejr. Så kan de bevare deres funktion i endnu flere år, og du får endnu mere for pengene. Også vandrestøvler af kunststof kræver vedligeholdelse. Selvom støvlen er dækket af membran, er der alligevel behov for, at overfladen imprægneres for at fungere optimalt. Spørg i en specialforretning efter det helt rigtige plejemiddel.

Rygsæg med regnslag (foto: eventyrsport.dk)
Rygsæg med regnslag (foto: eventyrsport.dk)

Find den perfekte rygsæk

Hvis du skal overnatte på ruten på din vandretur, så er det vigtigt, a du har en veludviklet rygsæk med. Finder du den helt rigtige, vil du kune bære næsten din egen kropsvægt på ryggen i mange timer uden besvær. Gode vandrerygsække er ikke sjældne i dag, og det de gør er at lede al vægten fra rygen og ned i hofterne, så hele læsset bliver båret på bækkenet i din estærke muskelgrupper i stedet for på ryggen, hvor musklerne ikke er så stærke til trods. Har rygsækken det helt rigtige bæresystem, er du næsten sikret ikke at få smerter, og din tur bliver så meget federe.

Præcis hvilken model din rygsæk skal være afhænger af, hvordan pasformen af den enkelte rygsæk matcher din krop. Prøv en masse forskellige i butikken. Måske har du venner, der bruger et bestemt mærke og af erfaring ved du, at du føler dig tilpas med det. Men forsøg dig alligevel frem i butikken. Det er en vigtigt investering, så det skal være de helt rigtige du kommer hjem med. Rygsækkene findes i mange størrelser, ryglængder og forskellige typer af hoftebælter, der kan yde til maksimale pasform. Desuden er der forskellige modeller til herre og damer.

De seneste år er der sket en spændende udvikling inden for rygsække med særlig ventilation. Det er varmt at gå med en rygsæk på ryggen, mens man er fysisk udfordret, og derfor kræves det af rygsækkene, at den kan ventilere fladen mellem rygsækken og kroppen. Et af trickene, der hjælper på iltningen er perforeret skum i troppene på skuldrene og desuden luftige materialer af mesh, som i stor grad øger komforten.

Derudover er der sket en udvikling indenfor selve vægten af vandrerygsække. I dag kan man få helt fantastisk store og solide vandrerygsække med overraskende god komfort, som vejer mindre end to kilo. Tidligere vejede en rygsæk med samme funktioner mindst 3 kilo, og det kan gøre en væsentlig forskel, når man er ude på ruten i udfordrende terræn. Det er innovative konstruktioner og lette materialer, der har størstedelen af æren for det revolutionerende skift.

Find dit outdoor udstyr hos Eventyrsport